Kisisel Ataleti Yenmek - Mümin Sekman

Alfa Yayınevi 240 sf. 6,90TL

Kendi toplumumuz başta olmak üzere tüm dünyada insan benliğinin başarıdan ya da en azından başarıya ulaşacak yolun başından uzaklaştıran sorunları erteleme, isteksizlik, çalışmama ve son dakika çabalarıyla başarıya ulaşılacağının zannedilmesi vb. upuzun bir liste halinde sıralayabiliriz. Fakat Mümin Sekman bütün bu sorunları tek bir kelime altında özenle toplamış. 

Bir şeyi yapmanız gerektiğini biliyorsunuz 
Onun niçin yapmanız gerektiğini biliyorsunuz 
İsterseniz nasıl yapacağınızı biliyorsunuz
Yapmamakla neler kaybedebileceğinizi ve
yaparsanız nereler kazanacağınızı biliyorsunuz 
Ama yine de hiçbir şey yapamıyorsunuz
Sizi durduran nedir ?
ATALET ! 

Kitabın arka kapağında belirtilen bu ifadeyle Mümin Sekman, bilimsel bir terim olan ataleti (Cisimlerin duruyorsa durmaya, hareket halindeyse hareketine devam etmesi eğilimidir. Kısacası hareket durumlarını koruma istekleridir. Eylemsizlik de denir) insan vücudu ve zihni ile bağdaştırarak bu olduğumuz konumu koruma eğilimimizi nedenleri ve "etkili" çözüm önerileriyle bilimsel gerçeklere, tecrübelere  ve gözlemlere dayanarak gözler önüne seriyor. 

Beni ateşleyen bir kitap olduğunu söylemek zorundayım.Bir öz eleştiri yapacak olursam çoğu zaman bir işe bir derse vs. başlamak için ilk adımı atmanın zorluğunu yaşadığım, isteksiz olduğum,  son dakika bir işi yüksek adrenalin pompalamasıyla haldır haldır yapmaya çalıştığım zamanlar olmuyor değil. Yazar nokta tespitlerle okuyucunun bu durumunu yüzüne vurarak önce nedenleri ile baş başa bırakıyor, sizi düşünmeye yönlendiriyor ve çözüm önerilerine odaklanmanızı sağlıyor sonra da farklı duygu parametrelerini kullanarak kendi çözüm önerileri ile kafanızda yeni bir dikkat noktası oluşturuyor.

Kitabın en sevdiğim noktalarından biri de bu konu ile ilgili bir çok özdeyiş ve motive edici aforizmanın  hem kitap içinde uygun yerlere serpiştirilmiş hem de kitap sonunda maddeler halinde verilmiş olmasıydı. Hoşuma giden birkaçını paylaşmak isterim.

"Tanrı bize iki yuvarlak organ verdi, biri oturmak diğeri düşünmek için.Başarımız hangisini daha çok kullanacağımıza bağlı" (Ann Landers).

"Tembellik vücudun aptallığı, aptallık da zihnin tembelliğidir" (Shakespeare)

"Bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmak şarttır" (Balzac)

"Bazı yenilgilerin nedeni, insanların işi yarıda bıraktıklarında, başarıya ne kadar yakın olduklarını bilmemelerindendir" (Thomas Edison)

"Yarınlar rahatlarına kıyanlarındır" (Peyami Safa)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder