Ay Hırsızı - Sunay Akın

Kitaplarını okurken en çok zevk aldığım yazarlardan Sunay Akın çünkü çoğu yazardan  farklı bir bilgi birikimi ve tarz ile yazıyor. Kitaplarında genelde bir ana unsur yanında da Sunay Akın'ın hala hayranlıkla araştırmaya devam ettiği yan unsurları içinde barındıran birbirinden bağımsız gerçek hikayeler var. Bu hikayelerin bir çoğunda hikayenin başı ile sonu arasında kurulan bağlantılar son derece şaşırtıcı.

Sunay Akın'ın en son okuduğum  kitabı ise "Ay Hırsızı". Adından da kısmen tahmin edilebileceği gibi kitabın ana unsurları Ay'a yolculuk, astronot, uçaklar, uzay gemileri, gökyüzü, uzay vs. Yan unsurların belirgin olanları ise sanat, doğa, oyuncak, edebiyat, müze, kültür, tarih, yaşanmış gerçek olaylar ve tabii ki insan. Bu unsurlar alakasız gibi görülen hikayelerde öyle bağlantılarla birbirine kaynaştırılmış ki bunun kesinlikle kıvrak bir zekanın ürünü olduğunu görebiliyorsunuz.


Sunay Akın - Ay Hırsızı -  Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - 235 s. - 12 TL


Konu gökyüzü uçaklar vs olunca Sunay Akın kitap açılışını ilk türk pilotlarımızdan Vecihi Hürkuş'a selam çakarak yapmış ve 50 farklı hikayeyi şu  aşağıda sadece küçük bir kısmını vereceğim soruların cevaplarını verecek şekilde kaleme almış.

>İlk Türk pilotlarımızdan Vecihi Hürkuş ile Aya ilk inen uzay aracı Apollo 11 arasındaki bağlantı neydi?
>Don Kişot'un yazarı Cervantes ile Mimar Sinan hangi caminin inşaatında buluştu?
>Jules Verne'e bütün o fantastik (arzın merkezine seyahat dışındaki hepsi gerçekleşti) kitapları yazdıran çocukluğunda başından geçen dramatik olay neydi?
>Boğazın üzerinde yürüyen Atilla Hülagü'nün sırrı neydi?
>Osmanlı Sultanı 1.Ahmet 14.padişah olmasına rağmen neden 16. padişah olduğunu düşünüyordu?
>Atatürk'ün fırsatı olmasına rağmen uçağa hiç binmemiş olmasının sebebi neydi?
>Amerika'nın ambulans numarası 911 ile 11 Eylül saldırıları arasındaki bağlantı nedir?
>Piri Reis'in o ünlü haritasının bulunmasını sağlayan trajikomik olay neydi?
>Mahya'daki uçağın sırrı neydi?
>Enver Paşa uçakla kaç kez düştü ?
>Uçak biçimindeki mezar taşının hikayesi neydi?
>Hayalleri ve sevdiği arasına uçak düşen ünlü tiyatrocu kim?
>Walt Disney'in Mickey Mouse karakteri çalıntı mıydı?

Bu sorulardan onlarcasının daha cevabını bulmak mümkün kitapta. Bu cevapları verirken de zihinlere kazınması gereken dersler çıkarmış Sunay Akın. Bu derslerin vurucu olanlarıyla bitirelim yazıyı.

"Bilim ve sanat toplumlar için bir kuşun iki kanadı gibidirler.Bu iki kanadı kullanan toplumlar uçarlar ve özgür olurlar. Kullanamayanlar ise tavuğa dönüşürler. Tavuk toplumlar birileri önlerine yem atsın diye beklerler. Uçamayan, kanatları körleşen toplumlar önlerine atılan yemleri kafaları önde gagalamak için uğraşırken, arkalarından yumurtaları alınır!"


"Dünyadaki en büyük ateş keşke uzaya doğru yol alan bir roketin arkasında bıraktığı olsa!"



"Oyuncakları çocuklarına düşleri,hayalleri çoğalsın diye değil,oyalansın diye alan bir milleti oyalamak ne kadar da kolay oluyor!"



"Müzeler bir toplumun hafızasıdır,belleğidir.Müzeler tarihi eşyaların bir anlık haber olmasının ardından kaldırıldığı mekanlar değildir."

2 yorum:

  1. Okumak isteyip de bir türlü okuyamadığım yada okumayı unuttuğum bir yazar.Tanıtım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Bu kitap ilk çıktığında okumalıyım deyip sonra nedense unuttuğum bir kitaptı.tekrar hatırlattınız:)
    bu arada mim yazısı yazıp yazmadığınızı bilmiyorum ama sizi mimledim;)

    YanıtlaSil