Zaman Kayması


Bugün yukarıdaki zamanları, ve büyük ihtimalle de kaderleri birbirlerinden çok farklı iki insanın aynı yüzde nasıl buluşabileceğine şahit oldum ve açıkçası çok beğendim.

Bilindiği üzere sağdaki mozaik Gaziantep'in Nizip ilçesinde yer alan Zeugma antik kentinde 1998'de ortaya çıkarılan "Çingene Kızı" mozaiğidir. Asırlarca toprak altında keşfedilmeyi bekleyen bu mozaiğin hiç de şaşılmayacak bir biçimde yunan mitolojisinde Toprak Ana olarak tasvir edilen ve yeryüzünü simgeleyen  (yerdeki yüz ile bağlantısı ilginç değil mi??) tanrıça Gaia'nın yüzü olduğu sanılıyor. Fakat fiziksel özellikleri itibarı ile ona çingene kızı yakıştırması yapılmıştır. Bu mozaiğin çok önemli bir özelliği,mozaikteki kızın gözlerinin çok ünlü bir başka hanımın gözleri ile aynı özellikte betimlenmesi.Bu özellik her iki gözün de tüm yönlere bakması.Kim mi bu ünlü hanım ? Tabii ki Mona Lisa...

Gelelim soldaki fotograftaki korku ve öfkenin birbirne sarıldığı bakışın sahibine. Bu küçük kızın adı Şarbat GulaBu fotograf 1985 yılında çekildiğinde Şarbat henüz 13 yaşındaydı. O dönem Sovyet Rusya ile Afganistan arasındaki savaşta öksüz kaldı.Pakistan'da bir mülteci kampında geleceğinden endişeli yaşarken, kampa gelen ABD'li foto muhabiri Steve McCurry  bu fotografı çekti ve bu fotograf bir sonraki sene National Geographic tarafından "Afgan Kızı " adıyla yayınlandı. Bundan sonra Şarbat,Afgan direnişinin simgesi,aynı zamanda dünyada en çok bilinen fotograflardan birinin yüzü oldu.

Bu fotograftan yıllar sonra 2002 yılında Steve büyük çabaları sonucunda Şarbat'a ulaştı. Fakat bu kez yüzünde korku ve öfke olan bir kız çocuğu değil, gözleri korkudan arınmış sadece öfkenin kalıntıları kalan  üç çocuğa sahip bir anne buldu.


Bu iki fonografın birleşmesi ile doğan yüz, belki bilinmeyen bir zamanda yolunu bulmaya çalışan,adı bile bilinmeyen bir kadına aittir. Kim bilir...

3 yorum:

  1. İlginç bir biraraya getirme olmuş! Çingene mozayiğini hem müzede gördüm ve hem de bir magnet olarak buzdolabının üzerinde duruyor. NG'nin kızının da öyküsünü daha önce okumuştum. Hoş bir bağlantı olmuş!

    YanıtlaSil
  2. Bu birleştirmeyi kim yapmış acaba?Daha doğrusu ne gibi bir amacı varmış bunu yaparken?

    YanıtlaSil
  3. Facebook'ta Profesyonel Fotografcılık adında bir grupta paylaşılmış.Amaç olarak bilemicem ama bir photoshop denemesi olabilir.

    YanıtlaSil