Benim için kitabın kapağında Sunay Akın yazıyorsa arka kapağı çevirip de bakmam bile. Çünkü bilirim ki sayfalar boyunca öğrenilecek birçok şey,tarihin saklı köşelerindeki gerçek insan hikayeleri ve yanına katık olarak şiirin sıcaklığı beni beklemekte.
Sıkı bir Sunay Akın takipçisi olarak, kitaptaki hatırı sayılır miktardaki hikayeyi çoğu yüzeysel de olsa kendisinden dinlemiştim ama kitapta onları neredeyse gölgede bırakacak öyle şeyler öğretiyor, hatırlatıyor, kazandırıyor hatta ispatlıyor ki siz hayata bambaşka yerlerden bakmaya başlıyor ve şaşırıyorsunuz.
Sunay Akın'ı tanımayanlar için söylemiş olayım sakın "tarih" kelimesini kullanmamdan çekinmeyin. Çünkü o yılların, devrilen yıkılan ülkelerin vb lise kitaplarındaki klişe bilgilerden çok tarihin, insanın özünü anlatmaya ve hayatımıza o şekilde yön vermemize destek olmamızın peşinde.Ayrıca Taksim Cumhuriyet Meydanı'nın düzenlenmesi vb. güncel olaylara da son derece duyarlı bir şekilde yaklaşarak doğru ve yanlış bilinenleri düşünülenleri belgeleri ve hikayeleriyle açıkça ortaya koyuyor.
O kadar çok farklı konuda hikayeleri var ki onu belli bir kategorinin içine koymak mümkün değil. Konusunu tek bir cümle ile anlatmak yine aynı şekilde namümkün. Keşfetmek sizin elinizde
Kitapta altını çizdiğim birçok şey var tabii ki fakat hepsini yazamayacağım için bir iki tanesini paylaşmak istedim.
İyi okumalar...
Gelişmiş ülkelerde oyuncak çocuklara hayalleri güçlensin diye alınırken, geri kalan ülkelerde oyalansın diye alınır .Oyuncakları çocuklarına hayalleri büyüsün diye alan ülkeler dünya yönetiminde söz sahibi olurken, oyuncakların önemini anlayamayan küçümseyen toplumlar onların kapılarında oyalanmaya mahkumdur. (sf. 121)
Cinsel ayrımcılık üzerine kurulu ülkemiz oyunlarında kız çocuklar bebek sallarken, erkek çocuklar oyuncak tabancalarla ateş etmekte veya arabalarını birbirine çapıştırmaktadır. Gazete sayfalarıını kadın cinayetleri , terör ve trafik kazaları haberleriyle dolu olmasına rastlantı diyebilir miyiz? (sf.199)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder